Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών ξεκίνησε τη θεατρική του πορεία το 1949 σαν «Ελληνικός Ποντιακός Θεατρικός Όμιλος», με πρόθεση την διάσωση και την διάδοση της Ποντιακής Γλώσσας μέσω του θεάτρου. Στην ίδρυση του Ομίλου, πρωτοστάτησαν ο Πόντιος καλλιτέχνης Νίκος Σπανίδης, ο Θεόδωρος Κριεζής, η Όλια Μαυροκεφαλίδου και ο Πόλυς Χάϊτας.

Ο Πόλυς Χάϊτας (1901-1987), ηθοποιός του Ρωσικού Θεάτρου με το ψευδώνυμο Τρεκόβ και στο ποντιακό θέατρο του Σοχούμ μέχρι το 1922 και στην Ελλάδα σκηνοθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας.

Για μια δεκαετία γέμιζε τις μεγάλες Αθηναϊκές θεατρικές αίθουσες, με κόσμο που με νοσταλγία αναζητούσε την γλώσσα των προγόνων του. Το 1959 μετασχηματίζεται σε σωματείο με την ονομασία «Ποντιακός Καλλιτεχνικός Οργανισμός Αθηνών και Περιχώρων» με έδρα την Καλλιθέα. Το 1967 ο Οργανισμός διαλύεται από την χούντα (ο μοναδικός που κλείνει στην επταετία) και κατάσχεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του. Το 1968 ιδρύεται ξανά σαν «Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών» με πλούσια θεατρική δράση, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Ποντίων Αθηνών

Ο Κ.Ο.Π.Α έχει έδρα την Καλλιθέα και η δραστηριότητα του ξεκινάει από το 1955. Κύριος σκοπός του Σωματείου, κοντά στους άλλους, είναι το ξαναζωντάνεμα των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών του πόντου με τα εκφραστικά μέσα της θεατρικής τέχνης.Τον σκοπό αυτό υπηρέτησε και εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια.

Ανέβασε από το 1971 μέχρι σήμερα είκοσι τρία (23) θεατρικά έργα από τα οποία τα τρία είναι παιδικά, στην ποντιακή διάλεκτο, σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό.