ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Το Δ.Σ του Κ.Ο.Π.Α (Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας),καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας κατά πολιτών και κατοίκων στην προσφυγομάνα  Νέα Σμύρνη.

Είναι απαράδεκτη η αστυνομική βία ενάντια σε κατοίκους.

Εδώ και ένα χρόνο με την πανδημία, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι κλειστοί. Για τα παιδιά και τις οικογένειες τους ήταν και είναι σημαντική δημιουργική διέξοδος. Ιδιαίτερα εν μέσο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, που τα οικονομικά της λαϊκής οικογένειας για ψυχαγωγία είναι πολυτέλεια.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι πολιτιστικοί σύλλογοι και ο Κ.Ο.Π.Α συμβάλουμε στην ψυχαγωγία και την υγιή διαπαιδαγώγηση της νεολαίας για την διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα από τους συλλόγους μας γνωρίζουν την παράδοση τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αποκτούν θεατρική παιδεία διατηρώντας ζωντανή την διάλεκτο των προγόνων μας.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι μια όαση μέσα στην χυδαιότητα που μας σερβίρουν.   

Μέσα στην πανδημία πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Αξιόλογες ομιλίες με λαογραφικό και ιστορικό περιεχόμενο, θεατρικά μονόπρακτα  κ.λπ.

 Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση ώστε μέσα στην ζοφερή πραγματικότητα που παρακολουθούμε και με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του θεάματος , αθλητισμού και όχι μόνο, να αναδείξουμε στους συμπολίτες μας στην κοινωνία ότι ο πολιτισμός μέσα από τον χορό , το θέατρο, την ποίηση, την λαογραφία είναι το μέσο που βοηθάει τον άνθρωπο την κοινωνία να βελτιωθεί.

 Η πανδημία κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί αλλά θα έχει αφήσει πίσω της βαθιές ανοιχτές πληγές στην κοινωνία. Αυτό δείχνουν πολλές επιστημονικές έρευνες.

 Η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων με την πολιτιστική δράση τους είναι για να γιατρέψει αυτές τις πληγές στην κοινωνία.

 Γι’αυτό και ο υγιής πολιτισμός είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με κάθε είδους εκφοβισμό, τρομοκρατία , την αστυνομική βία και καταστολή, απέναντι σε πολίτες, αθλούμενους, οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους.

Με τέτοιες πρακτικές δεν αντιμετωπίζεται η πανδημία, το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχουν. Μια κοινωνία ψυχικά και βαθιά άρρωστη.

Το Δ.Σ του Κ.Ο.Π.Α καταδικάζει την αστυνομική βία και καταστολή γιατί στην ουσία ακυρώνει τις προσπάθειες του κάθε πολιτιστικού συλλόγου και του δικού μας.

 Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:

Για μένα, λοιπόν το πιο εκπληκτικό,

το πιο επιβλητικό το πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο

είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.  

                                                                          Καλλιθέα   9.3.2021

                                                                         Το  Δ.Σ του Κ.Ο.Π.Α